Zatrzymano szmuglerów, którzy na dwóch okrętach przemycali polskie mięso do Chin

12.10.2017 18:03

Celnicy i straż graniczna w chińskiej prowincji Guangdong zatrzymali w pierwszym tygodniu października br. dwa statki, na których próbowano przeszmuglować ponad 1,6 tys. ton mrożonej żywności, m.in. polską wołowinę –- poinformował w czwartek PAP urząd celny.

Zatrzymano szmuglerów, którzy na dwóch okrętach przemycali polskie mięso do Chin

fot. Flickr

Tajemnicą poliszynela jest, że mięso z Polski i innych krajów trafia na chiński rynek, choć tamtejsze przepisy nie zezwalają na jego import. Za kulisami spotkań biznesowych otwarcie mówi się o transporcie mięsa do Chin kontynentalnych przy pomocy „pośredników” m.in. przez Wietnam i Hongkong.

Zatrzymań dokonali funkcjonariusze urzędu celnego portu Gongbei w mieście Zhuhai na południu Chin. Na statkach płynących z Hongkongu znaleźli 60 kontenerów mrożonych produktów, w tym kurze łapki z USA, flaki wołowe z Brazylii oraz wołowinę z Polski i Niemiec. Łączna wartość przejętej od przemytników żywności to 60 mln juanów (prawie 33 mln zł) –- podał dziennik „Nanfang Dushi Bao”, powołując się na oficjalny komunikat ogłoszony wcześniej w tym tygodniu.

Według celników mrożone produkty przemycano w kontenerach pozbawionych funkcji chłodniczych, a wyczuwalny przy rozładunku przykry zapach świadczył, że część towaru nie nadawała się już do spożycia. To największy przemyt mrożonej żywności udaremniony przez celników w ostatnich latach –- zauważa gazeta.

RadioZET.pl/pap/maal