Bank Żywności publikuje zatrważające dane. Marnujemy tony jedzenia

13.06.2017 18:26

Szacujemy, że rocznie w Polsce marnuje się około 9 mln ton żywności, w całej Europie jest to 88 mln. Przyczyną tego zjawiska są przede wszystkim złe nawyki konsumentów.

Bank Żywności publikuje zatrważające dane. Marnujemy tony jedzenia

fot. Pixabay

Zagłosuj

Czy zdarzyło Ci się wyrzucić jedzenie?

Na konferencji prasowej zorganizowanej przez Federację Polskich Banków Żywności i firmę Samsung mówiono, jak wiele żywności w Polsce się marnuje i jak można zmniejszyć skalę tego zjawiska.

- Badania europejskie mówią, że w całej Europie marnuje się 88 mln ton żywności. My szacujemy, że w Polsce jest to ok. 9 mln ton - wskazał Borowski.

Za dużo!

Jak powiedział, główną przyczyną marnowania żywności są złe nawyki konsumentów. - Kupujemy za dużo żywności, źle ją przechowujemy, przygotowujemy za duże porcje jedzenia, przegapiamy terminy przydatności - to są wszystko przyczyny marnowania - ocenił.

W dalszej kolejności - jak mówił - jedzenie marnuje się na etapie produkcji i dystrybucji produktów, a także w sieciach handlowych.

- Niewykorzystana żywność ze sklepów to jest żywność, którą też łatwo zagospodarować na cele społeczne i my jako Banki Żywności bardzo mocno rozwijamy współpracę ze sklepami i sieciami (...). Szacujemy, że w Polsce tylko z tego źródła bylibyśmy w stanie zagospodarować ok. 100 tys. ton produktów na cele konsumpcyjne - zaznaczył.

Myśl, co kupujesz

Najczęściej wyrzucanymi produktami są: wędliny, pieczywo, owoce, warzywa i jogurty.

Według Borowskiego jednym ze sposobów na ograniczenie marnowania żywności są przemyślane zakupy. - Przed pójściem na zakupy zastanówmy się, czego naprawdę potrzebujemy i co chcemy przygotować z żywności, którą kupimy. Chodzi o liczbę posiłków, osób, na ile dni - to nam stworzy listę zakupów - podkreślił.

RadioZET.pl/PAP/DG