To już pewne: drożdżówki wracają do szkół

Od 1 września w szkolnych sklepikach znów dostępne będą drożdżówki i inne wyroby cukiernicze. Minister zdrowia podpisał rozporządzenie w tej sprawie.

Według niego w szkolnych sklepikach będzie można uczniom sprzedawać pieczywo przygotowane z mąk różnym stopniu oczyszczenia. Zabroniona będzie sprzedaż pieczywa oraz wyrobów cukierniczych wykonywanych z głęboko zamrożonego ciasta.

Poza tym, w ofercie sklepików znajdą się kanapki, sałatki i surówki, mleko, napoje zastępujące mleko (sojowe, ryżowe, owsiane, kukurydziane, gryczane, orzechowe, jaglane, kokosowe i migdałowe), produkty mleczne - jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany lub produkty zastępujące produkty mleczne na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów.

Bez cukru i soli

Sprzedawane będą mogły być także zbożowe produkty śniadaniowe, warzywa, owoce, suszone warzywa i owoce oraz nasiona bez dodatku cukrów lub substancji słodzących, a także soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, przeciery, musy owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne bez dodatku cukrów i soli.

Dzieci będą mogły w sklepiku kupić koktajle owocowe, warzywne, oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów zastępujących mleko, naturalnej wody mineralnej nisko- lub średniomineralizowanej, wody źródlanej i wody stołowej, a także napoje przygotowane na miejscu (m.in. herbata, napary owocowe, kawa zbożowa, kawa, kakao naturalne, kompot) ale pod warunkiem, że nie zawierają więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu oraz napoje bez dodatku cukrów i substancji słodzących. Dostępne będą także bezcukrowa guma do życia i gorzka czekolada o zawartości minimum 70 proc. kakao.

W ostatnim roku szkolnym obowiązywało wprowadzone przez rząd Ewy Kopacz rozporządzenie, które wprowadziło bardzo restrykcyjne zasady dotyczące produktów sprzedawanych w szkolnych sklepikach i stołówkach. Zakazane były m.in. drożdżówki, kanapki z białego pieczywa i słodzenie herbaty.

Radio ZET/PAP/MW

Więcej: