Pierogi, jajko à la Franciszek i sernik. Oto papieskie menu

Pierogi z mięsem z ogonów wołowych, wędzony węgorz i sernik – to tylko niektóre z potrwa, których w czasie pielgrzymki do Polski spróbował papież Franciszek.

Siostry sercanki, prowadzące kuchnię w domu Arcybiskupów Krakowskich w piątek przygotowały na śniadanie dla ojca świętego jajka à la Franciszek. Nie zdradzono jednak przepisu na tę potrawę. Wiadomo jedynie, że jajka podano z chrzanem.

– Bardzo nam zależało, żeby papież mógł spróbować polskich produktów, dlatego wśród potraw, które podano na stół były m.in. podhalańska cielęcina, wędzony węgorz, bundz marynowany z sokiem z pomidorów i jesiotr  z kremem z kopru - zdradził zastępca rzecznika archidiecezji krakowskiej ks. Piotr Studnicki.

Ukłonem w stronę kuchni włoskiej był w papieskim menu makaron garganelli, a argentyńskiej - stek z polędwicy wołowej.

Podczas obiadu z młodzieżą Franciszek mógł też skosztować pierogów z mięsem z ogonów wołowych, fileta z indyka oraz sernika -– specjalności sióstr sercanek.

Papież jadł posiłki w towarzystwie swoich najbliższych współpracowników oraz gospodarza domu metropolity krakowskiego kard. Stanisława Dziwisza.

Radio ZET/PAP/MW

Więcej: