Jest sposób na ograniczenie cukru w czekoladzie

Koncern Nestle ogłosił, że znalazł sposób na zmniejszenie ilości cukru w czekoladzie o 40 proc. bez wpływu na smak słodyczy.

Szwajcarska firma, produkująca m.in. wafelki KitKat, Princessa i batony Lion, tłumaczy, że chodzi o zmianę sposobu, w jaki odczuwamy słodkość. Nestle przekonuje, że jej dział badań zdołał stworzyć cukier, który rozpuszcza się znacznie szybciej niż zwykły. W efekcie kubki smakowe mogą intensywniej odczuwać słodkość.

Odkrycie ma zostać opatentowane. Koncern zapowiedział, że „odchudzone” słodycze trafią na sklepowe półki już w 2018 roku.

CZYTAJ TEŻ: 40 łyżeczek cukru dziennie. Co mogą zrobić z Twoim organizmem?

Dietetycy radzą, by energia pochodząca z cukrów prostych nie przekraczała 5-10 proc. dziennego zapotrzebowania. Spożywanie nadmiernej ilości cukru może przyczyniać się do otyłości oraz cukrzycy.

Wafelek KitKat ma ok. 21 g cukru. To połowa zalecanego dziennego spożycia cukru.

Radio ZET/"The Guardian"/MW

Więcej: