Zamknij

„Cukier od Sasina” o wiele droższy niż w sklepie. Nawet 24 zł za kilogram

26.07.2022 12:22

Za cukier oferowany przez Krajową Grupę Spożywczą trzeba płacić 6,99 zł za kilogram. To nawet dwa razy więcej, niż w sklepach – poinformowała Wirtualna Polska. A do zamówienia składanego przez internet trzeba jeszcze doliczyć koszt wysyłki wynoszące 16,97 zł od zamówienia.

cukier w sklepie
fot. Karol Porwich/East News

Cukier zniknął z półek części sklepów. Biedronka wprowadziła nawet limit zakupów, który pojawił się także w innych sklepach. Politycy PiS zapewniali, że cukru w Polsce nie zabraknie. Jacek Sasin zachęcał sieci handlowe, żeby zawierały kontrakty na dostawy z Krajową Grupą Spożywczą, która wypracowała nadwyżki. Z oferty KGS mogą także skorzystać klienci indywidualni.

- Zawierajcie dzisiaj umowy z Krajową Grupą Spożywczą, a ten cukier będziecie mieli – zachęcał minister aktywów państwowych Jacek Sasin. Od zakupów odstraszać mogą jednak ceny: są dwa razy wyższe, niż obowiązujące w sklepach. KGS kontroluje 40 procent polskiego rynku cukru.

Cukier od Krajowej Grupy Spożywczej po 6,99 zł za kilogram. Plus koszt wysyłki

Węgla miało wystarczyć Polsce na 200 lat, a pojawiły się trudności z jego kupnem przez odbiorców indywidualnych. Z powodu braku surowca energetycznego dochodzi nawet do nieplanowego wyłączania bloków energetycznych w elektrowniach węglowych.

Polska jest europejskim potentatem cukrowym. „W Polsce nie zabraknie cukru, jesteśmy trzecim producentem cukru w UE, więc naprawdę mamy go bardzo dużo” - napisał na Twitterze szef resortu rolnictwa Henryk Kowalczyk. Mimo tego w niektórych sklepach cukru nie ma – klienci znajdowali tylko puste półki. To problem z logistyką, a nie dostępnością – sieci handlowe nie nadążają z dostarczaniem masowo wykupywanego produktu.

W polskich magazynach jest więcej cukru, niż Polacy będą potrzebować – oznajmił ekonomista banku Credit Agricole Jakub Olipra. Dodał, że efektem obserwowanego obecnie wzmożonego popytu będzie wzrost cen, „bo w warunkach, gdy konsumenci za wszelką cenę chcą kupić cukier, sklepy mają dowolną rękę, by ją podnosić”. Przypomniał, że ceny cukru wzrosły w ciągu roku o 40 procent m.in. ze względu na drożejące nawozy, środki ochrony roślin, paliwa czy koszty pracy. Dodał też, że wzrost cen ropy naftowej przyczynił się do zwiększenia popytu na biopaliwa, które wytwarza się m.in. z buraków cukrowych.

Cukier można kupić od ręki poprzez stronę internetową Krajowej Grupy Spożywczej. Problemem są tam jednak ceny: kilogram cukru białego wyceniono na 6,99 zł, za cukier biały drobny trzeba zapłacić 5,39 zł, a pół kilograma cukru pudru wyceniono na 2,78 zł. To ceny nawet dwa razy wyższe, niż w sklepach.

KGS wprowadziła limit zakupów: klient może nabyć maksymalnie 10 opakowań. Do zamówionego cukru należy jeszcze doliczyć koszta wysyłki realizowanej przez Pocztę Polską, wynoszącą 16,97 zł. Jeśli więc kupi się 1 kg cukru, to jego cena wraz z transportem wyniesie aż 23,96 zł. Przy zakupie 10 kg, po uwzględnieniu ceny transportu, 1 kg od polecanej przez Jacka Sasina Krajowej Grupy Spożywczej kosztuje 8,69 zł. Dla porównania: w Biedronce ceny cukru „zaczynają się od 3,49 zł”.

loader

RadioZET.pl/Wirtualna Polska/Fakt/PAP