Zamknij

Inflacja rzędu 8,6 proc.? Wzrost cen odczuwamy ze zdwojoną siłą

10.02.2022 13:30
Ceny rosną w zawrotnym tempie
fot. Bartlomiej Magierowski/East News

Inflacja na koniec 2021 roku sięgnęła 8,6 proc. Analiza cen w sklepach wskazuje jednak, że klienci odczuwają podwyżki ze zdwojoną siłą, a wzrost cen w tym sektorze sięga 18 proc. w skali roku.

Inflacja nie opuszcza. Choć oficjalnie statystyki Głównego Urzędu Statystycznego mówią o wzroście cen rzędu 8,6 proc., to inflację odczuwamy w dużo większym stopniu. W sklepach ceny wzrosły o prawie 18 proc. w skali roku.

Z raportu „Indeks cen w sklepach detalicznych” UCE Research i Hiper-Com Poland wynika, że ceny w sklepach rosną niemal dwukrotnie szybciej niż statystyczna inflacja. Analitycy sprawdzili, o ile w skali roku wzrosły ceny 27 tys. produktów.

Dwucyfrowa inflacja? W sklepach drożej o prawie 18 proc.

Analitycy sprawdzili, o ile wzrosły ceny w sklepach w styczniu 2022 roku w porównaniu z tym samym miesiącem rok temu. Wzrost cen wyniósł 17,6 proc., przy czym niektóre kategorie produktów drożały w jeszcze szybszym tempie.

Przykład? Tłuszcze, które podrożały łącznie o 58,7 proc. Rekordzistą jest olej ze wzrostem ceny rzędu 73, 5 proc. 

Autorzy raportu, na który powołuje się serwis MondayNews.pl, sprawdzili ceny w 12 kategoriach produktów. W każdej z nich zaobserwowano podwyżki. Eksperci zauważają, że podwyżki cen w konkretnych kategoriach produktów i usług napędzają dalsze wzrosty cen w innych kategoriach. Przykład? Bez względu na branżę podwyżki cen energii były asumptem do zwiększenia cen oferowanych dóbr.

– Wysoki wzrost cen surowców rolnych, wzmacniany silnym popytem na całym świecie, ma odzwierciedlenie w kosztach zakupów artykułów spożywczych. Poza tym na ceny żywności na początku br. mogły mieć wpływ też opłaty za energię. Są one ważnym komponentem kosztowym m.in. w produkcji warzyw szklarniowych, skrobi, wyrobów piekarskich i ciastkarskich. W styczniu wiele przedsiębiorstw otrzymało na przykład nowe faktury za gaz. Wpływ tego jest jednak mocno zróżnicowany – mówi Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego w Santander Bank.

Wprowadzony 1 lutego 2022 roku w ramach tarczy antyinflacyjnej zerowy VAT na niektóre produkty żywnościowe nie pomógł w walce o niższą inflację. Przedsiębiorcy obciążeni innymi kosztami (wyższymi rachunkami za energię czy wzrostem kosztów transportu), podnieśli ceny jeszcze w styczniu, przez co obniżka stała się symboliczna lub nawet niezauważalna.

Co i o ile zdrożało?

  • Tłuszcze zdrożały o 58,7 proc, z czego olej podrożał o 73,5 proc., masło o 41,4 proc., a margaryna o 30 proc.
  • Ceny karmy dla psów i kotów poszły w górę odpowiednio o 58,1 proc. i 41,3 proc.
  • Mięso podrożało o 23,9 proc. Wołowe poszło w górę o 34,7 proc., a drobiowe – o 28,6 proc. Nieznacznie wzrosła tylko cena wieprzowiny, bo o 0,4 proc.
  • Nabiał odnotował wzrost cen równy 23 proc. Ser żółty podrożał o 34,7 proc. Natomiast jogurt potaniał o 10,8 proc
  • Warzywa  i owoce, zdrożały po 13,6 proc. Ceny kapusty skoczyły o 61,1 proc., cebuli – o 32,4 proc., a marchwi – o 25,1 proc. Z kolei ziemniaki potaniały o 7,5 proc.. Podrożały mandarynki – o 44,3 proc., winogrona – o 19,7 proc., a także pomarańcze – o 12,4 proc. Natomiast jabłka staniały o 25,6 proc.
  • Pieczywo podrożało o 11, 4 proc.
  • Za napoje płacimy 7,8 proc. więcej

RadioZET.pl/MondayNews.pl

CMjBQLDAsUGw=