Kontrola w smażalniach ryb nad Bałtykiem. Wyniki? Odechciewa się jeść

Redakcja
13.08.2018 12:53
Kontrola w smażalniach ryb nad Bałtykiem. Wyniki? Odechciewa się jeść
fot. Wojciech Strozyk/REPORTER

Wakacje nad Bałtykiem i smażona ryba to dla wielu Polaków duet nierozerwalny. Niestety jakość jedzenia i higiena w punktach gastronomicznych nad polskim morzem pozostawiają wiele do życzenia. 

Chcesz wiedzieć wszystko pierwszy? Dołącz do grupy Newsy Radia ZET na Facebooku

Zagłosuj

Jak oceniasz jakość jedzenia i higieny w punktach gastronomicznych nad Bałtykiem?

Liczba głosów:

Inspekcja Sanitarna z Pomorza Zachodniego wzięła pod lupę punkty gastronomiczne oferujące produkty smażone (ryby, burgery, frytki). Kontrola 78 smażalni w całym województwie trwała od 23 do 31 lipca – czytamy na szczecińskim portalu „Gazety Wyborczej”. 

W trakcie każdej kontroli badano m.in. olej używany do przygotowywania potraw na gorąco oraz stan sanitarno-techniczny punktu. Wyniki odbiegały od właściwych norm. W trzech lokalach został przekroczony poziom związków polarnych w oleju. W dwóch kolejnych jakość oleju była w górnej granicy dopuszczalności.

„Za stwierdzone nieprawidłowości wystawiono 11 mandatów na łączną kwotę 3,7 tys. zł” – podaje „GW”. 

Zobacz także

Wśród najczęstszych uchybień stwierdzonych przez inspektorów znalazły się: 

  • surowe mięso przechowywano razem z bułkami do hot dogów
  • niedomyte szklanki, brudne sztućce
  • brud we wszystkich pomieszczeniach produkcyjnych i magazynowych
  • przechowywanie artykułów spożywczych bezpośrednio na podłodze 

Pracownicy Inspekcji Sanitarnej zapowiadają kolejne kontrole w punktach gastronomicznych nad polskim morzem.

RadioZET.pl/Gazeta Wyborcza/DG