Unikaj tych ryb. Eksperci mówią o „śmiercionośnym koktajlu chemicznym”

Redakcja
25.03.2018 19:29
Łosoś
fot. Shutterstock.com

Mimo że łosoś to jedna z najzdrowszych ryb, jego hodowlana odmiana może zawierać szkodliwe dla zdrowia substancje. Ryba jest narażona na działanie związków występujących w zanieczyszczonym środowisku.

Rozlicz PIT i pomóż dzieciom z Fundacji Radia ZET. Ściągnij darmowy program

Zagłosuj

Lubisz jeść ryby?

Liczba głosów:

Łosoś to ryba, która ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zawdzięcza to bardzo dużej ilość tłuszczów omega-3. Norwescy eksperci zwracają uwagę, by miłośnicy tej ryby unikali spożywania łososia hodowlanego. W tym przypadku ryba karmiona jest m.in. paszą czy mączką, co zwiększa stężenie kwasów omega-6. 

Kurt Oddekalv, norweski działacz na rzecz ochrony środowiska, zauważa, że hodowlane łososie są narażone na działanie związków występujących w zanieczyszczonym środowisku, m.in. pestycydów, dioksyn i wielu bakterii. Co gorsza, globalne zanieczyszczenie zamieniło mięso ryb w śmiercionośny koktajl chemiczny. Wyniki testów są przerażające. Łosoś hodowlany jest jednym z najbardziej toksycznych pokarmów na świecie.

Zobacz także

Jak rozróżnić hodowlanego łososia od zdrowej i dobrej ryby? Miąższ łososia hodowlanego jest kruchy i często rozpada się pod naciskiem. Mięso zdrowej ryby powinno uginać się pod naciskiem palca. Ważna jest także jej wielkość. Im łosoś jest młodszy, tym mięso będzie mniej zanieczyszczone i bardziej delikatne. 

Najlepszy jakościowo łosoś pochodzi z Alaski. W rybie znajdziemy dużą ilość tłuszczów omega-3 i niską zawartość zanieczyszczeń.

TO RÓWNIEŻ CIĘ ZAINTERESUJE: 

RadioZET.pl/WP Kobieta/DG