Zatrucia w kawiarniach Green Caffe Nero. Prezes przeprasza, Sanepid nakłada kary

Redakcja
05.06.2018 18:47
Green Cafe Nero
fot. Michał Woźniak/East News

Nieprawidłowe chłodzenie produktów było jednym z powodów ukarania sieci kawiarni - podał we wtorek Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Warszawie. Sprawa dotyczy serii zatruć produktami zakupionymi przez klientów kawiarni Green Caffe Nero. W szpitalach wylądowało ostatecznie kilkanaście osób. Po 14 kontrolach zakładów nałożono mandaty na 4,3 tys. zł.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Warszawie poinformował na swojej stronie internetowej, że prowadzi dochodzenie epidemiologiczne w sprawie zbiorowego zatrucia pokarmowego w sieci kawiarni Green Caffe Nero.

Sanepid interweniuje

Sanepid podał, że "podejrzanym i wskazanym przez osoby chore nośnikiem zakażenia były prawdopodobnie trzy rodzaje ciast z kremem niepoddanym obróbce termicznej (chałwowe, tort bezowy, ciasto <zielony mech>). Nakazano wycofanie z obrotu handlowego produktów, które były niewłaściwie przechowywane".

Zobacz także

PPIS zaznaczył, że od 1 czerwca prowadzone są kontrole sanitarne w sieci kawiarni. "Dotychczas skontrolowano 14 zakładów, w których stwierdzono nieprawidłowości, które głównie dotyczyły przerwania łańcucha chłodniczego dla oferowanych produktów. W wyniku powyższego nałożono grzywny w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 4 tys. 300 zł. Będzie też prowadzone postępowanie administracyjne" - podano.

Czytaj więcej o salmonelli na zdrowie.radiozet.pl!

Joanna Narożniak z Mazowieckiej Inspekcji Sanitarnej poinformowała, że w ostatnich dniach do sanepidu dochodzą sygnały o zatruciach. - Wstępne informacje wskazują na to, że mamy do czynienia z zatruciem bakterią salmonella. Wszystkie osoby zgłosiły, że spożywały produkty w kawiarniach sieci - powiedziała.

Oświadczenie Green Caffe Nero

Sieć Green Caffe Nero wydała oświadczenie na Facebooku. "Wstępne ustalenia wskazują, że partia produktów nabiałowych dostarczona do naszej piekarni zaopatrującej kawiarnie w ciasta, mogła nie spełniać wymogów bezpieczeństwa żywności, pomimo, że podlega badaniom" - napisano.

"Po odebraniu sygnałów w trybie pilnym uruchomiliśmy konieczne do wyjaśnienia tych sygnałów procedury. W związku z tym, zdecydowaliśmy się na natychmiastowe wstrzymanie sprzedaży wszystkich ciast z kremem, które mogłyby się okazać potencjalną przyczyną sygnalizowanych niedyspozycji żołądkowych. Obecnie sprawa jest badana w ramach procedur wewnętrznych i Sanepidu" - dodano.

Prezes przeprasza

Klientów Green Caffe Nero przeprosił także prezes firmy Adam Ringer, który nagrał na tę okoliczność specjalne oświadczenie w formie wideo, opublikowane na Facebookowym profilu sieci:

- Czynników jest wiele, ale zdajemy sobie sprawę, że naszych klientów to nie interesuje. Oni te produkty spożyli u nas. Bierzemy za to pełną odpowiedzialność - mówi przedsiębiorca na ok. dwuminutowym nagraniu.

RadioZET.pl/PAP/Facebook/MP