Oceń
Epidemia koronawirusa spowodowała zmianę funkcjonowania wielu państw. W Polsce zamknięto placówki oświaty, instytucje kultury i wiele innych miejsc, w których gromadzą się ludzie. Inaczej niż zwykle możemy zrobić zakupy. Jednak czy zawsze są one bezpieczne? Naukowcy zabrali głos w sprawie przenoszenia SARS-CoV-2 na żywność.
Wiele osób nadal boi się robić zakupy w sklepach. Nie tylko dlatego, że mogą się zarazić od innych osób. Obawiają się także tego, że wirus może być przenoszony na produktach spożywczych. Czy jest to możliwe?
Zakupy w czasie epidemii
Naukowcy z Agencji ds. Żywności i Leków przeprowadzili badania i sprawdzili, czy koronawirus może być przenoszony przez żywność. Jak przekazał Stephen Hahn z Agencji w rozmowie z CNN — nie ma dowodów na to, że SARS-CoV-2 może przenosić się na produkty spożywcze, a także na opakowania.
Jednak należy pamiętać, że ryzyko zarażenia wirusem z Wuhan w sklepie nadal jest wysokie. Po zakupy chodzi wiele osób. Potencjalnie każdy klient może być nosicielem koronawirusa.
Koronawirus - aktualne dane. Co trzeba wiedzieć?
Koronawirus w Polsce: raport, objawy, epidemia, zalecenia
Koronawirus w Polsce - mapa zachorowań z podziałem na województwa
Podejrzenie koronawirusa - co robić?
RadioZET.pl/CNN
Oceń artykuł
