Zamknij

Koronawirus. Wirus przenosi się na żywność? Sprawdzili to eksperci

24.04.2020 16:29
Koronawirus zakupy
fot. Shutterstock

Epidemia koronawirusa spowodowała zmianę funkcjonowania wielu państw. W Polsce zamknięto placówki oświaty, instytucje kultury i wiele innych miejsc, w których gromadzą się ludzie. Inaczej niż zwykle możemy zrobić zakupy. Jednak czy zawsze są one bezpieczne? Naukowcy zabrali głos w sprawie przenoszenia SARS-CoV-2 na żywność.

Wiele osób nadal boi się robić zakupy w sklepach. Nie tylko dlatego, że mogą się zarazić od innych osób. Obawiają się także tego, że wirus może być przenoszony na produktach spożywczych. Czy jest to możliwe?

Zakupy w czasie epidemii 

Naukowcy z Agencji ds. Żywności i Leków przeprowadzili badania i sprawdzili, czy koronawirus może być przenoszony przez żywność. Jak przekazał Stephen Hahn z Agencji w rozmowie z CNN — nie ma dowodów na to, że SARS-CoV-2 może przenosić się na produkty spożywcze, a także na opakowania. 

Zobacz także

Jednak należy pamiętać, że ryzyko zarażenia wirusem z Wuhan w sklepie nadal jest wysokie. Po zakupy chodzi wiele osób. Potencjalnie każdy klient może być nosicielem koronawirusa.

Koronawirus - aktualne dane. Co trzeba wiedzieć?

Koronawirus - najnowsze dane

Koronawirus w Polsce: raport, objawy, epidemia, zalecenia 

Koronawirus w Polsce - mapa zachorowań z podziałem na województwa

Podejrzenie koronawirusa - co robić?

Koronawirus - infolinia NFZ

RadioZET.pl/CNN