Izrael chwali polski rynek. "Otwarty na świeżą żywność, a nie przetworzoną"

Redakcja
27.04.2017 07:37
Izrael
fot. Pixabay

Ambasada Izraela przedstawiła dane swojego Demartamentu Handlu. Oceniono, że polski rynek jest bardziej otwarty na świeże produkty jak owoce i warzywa, niż na żywność przetworzoną.

Izrael jako duży eksporter żywności organicznej, widzi szansę na polskim rynku, który jest na nią otwarty. Lokalne produkty idealne do eksportu nad Wisłę to m.in. pasta tahini, olej z awokado, oliwa z oliwek, chałwa, miód, syrop daktylowy, masło migdałowe, humus, a także słodycze.

Zobacz także

Jako problem ambasada wymienia stosunkowo wysoką cenę oraz niską świadomość konsumentów. W Polsce dominuje zainteresowanie kuchnią śródziemnomorską i azjatycką. Żydowska jest praktycznie nieznana. Wymiana handlowa działa także w drugą stronę. Z Polski do Izraela sprzedajemy cukier, słodycze, wodę mineralną, produkty zbożowe oraz mięso koszerne. Polskie produkty w Izraelu są jednak popularne głównie wśród starszych mieszkańców.

Zobacz także

RadioZET.pl/DlaHandlu/MAAL