Było masło, teraz czas na cukier. Ta podwyżka przyprawi o zawrót głowy

Dominik Gołdyn
09.03.2018 22:13
Paragon
fot. Shutterstock.com

Polscy konsumenci zapamiętali rok 2017 pod znakiem drastycznego wzrostu cen masła i jaj. W tym roku najprawdopodobniej zapłacimy więcej za cukier. Jak szacują eksperci, jego ceny mogą wzrosnąć nawet o 10 procent. 

Rozlicz PIT i pomóż dzieciom z Fundacji Radia ZET. Ściągnij darmowy program

Zagłosuj

Ile pieniędzy wydasz na Wielkanoc?

Liczba głosów:

Portal WP Finanse powołując się na dane analityków przepytanych przez "Rzeczpospolitą" podaje, że cukier jest kolejnym produktem, którego ceny mogą gwałtownie wzrosnąć. Wszystko za sprawą likwidacji unijnych ograniczeń w październiku 2017 roku. W praktyce spowodowało to wzrost produkcji cukru, co w dalszej perspektywie może doprowadzić do spadku jej opłacalności, a w konsekwencji do zmniejszenia dostaw i podwyżek w sklepach.

Cukier jest produktem trudnym do prognozowania - pisze ''Rzeczpospolita''. Na kształtowanie cen tego produktu wpływ ma wiele czynników - od pogody w Brazylii do giełdowych notowań ropy naftowej.

To również Cię zainteresuje: Ile wydamy na Święta Wielkanocne? Będzie drożej niż rok temu

W 2018 roku zdrożeć może również mięsa, zarówno wieprzowiny, jak i drobiu. To konsekwencja napięcia związanego z AFS, czyli Afrykańskim Pomorem Świń. Wieprzowina zdrożeje o 10 procent. Podwyżka drobiu będzie oscylować na poziomie 3-4 procent.

Jest też dobra wiadomość. Zdaniem analityków ceny mleka oraz produktów na jego bazie, zaczną spadać. 

RadioZET.pl/WP Finanse/DG