Oceń
Spada liczba miejsc, w których możemy kupić mięso. W ciągu ostatnich pięciu lat liczba hurtowni mięsnych skurczyła się o ponad 220, a sklepów o blisko 1000.
Chcesz wiedzieć wszystko pierwszy? Dołącz do grupy Newsy Radia ZET na Facebooku
Realne spożycie mięsa w Polsce stale rośnie. Jemy już niemal 80 kilogramów mięsa rocznie.
Autorzy raportu jako przyczynę zamykania sklepów i hurtowni mięsnych wskazują coraz popularniejszy wśród Polaków weganizm i wegetarianizm. Według szacunków nawet połowa społeczeństwa może brać obecnie pod uwagę ograniczenie mięsa w swojej diecie.
Fakt znikania sklepów mięsnych jest także efektem agresywnej konkurencji ze strony sieci handlowych, dyskontów, które na ogół są w stanie zaoferować klientom niższe ceny.
Według ekspertów żywieniowych Polacy jedzą za dużo mięsa tygodniowo – średnio 1,5 kilograma, a dietetycy zalecają dwukrotnie mniejsze spożycie.
RadioZET.pl/ Maciej Sztykiel
Oceń artykuł