Bogaty w białko i witaminy. Finowie będą jeść chleb z... owadami! [FOTO]

Redakcja
23.11.2017 18:58
Bogaty w białko i witaminy. Finowie będą jeść chleb z... owadami! [FOTO]
fot. Pixabay

Jedna z największych fińskich sieci spożywczych wprowadza do sprzedaży chleb z dodatkiem owadów. Pierwsza partia tego pieczywa trafi do sklepów w piątek - podała w czwartek agencja AP. Będzie go można kupić w największych miastach Finlandii.

Zagłosuj

Czy zjadłbyś/aś chleb z owadami?

Liczba głosów:

Bochenek owadziego chleba zawiera "ok. 70 zmielonych na proszek suszonych świerszczy zmieszanych z mąką" - wyjaśnił, cytowany przez agencję, Markus Hellstrom, szef działu piekarniczego firmy Fazer. Jak dodał, hodowlane świerszcze stanowią ok. trzech proc. wagi bochenka.

Docelowo nowe pieczywo ma być dostępne w 47 piekarniach na terenie Finlandii.

- Finowie są znani z tego, że lubią próbować nowych rzeczy - powiedział Hellstrom, zaś "dobry smak i świeżość" są dla nich najważniejszymi kryteriami przy wyborze chleba.

Według najnowszych badań dotyczących krajów nordyckich "Finowie mają najbardziej pozytywne nastawienie do owadów" - podkreślił, cytowany przez AP, Juhani Sibakov, z firmy Fazer.

Fazer Sirkkaleipa - jak po fińsku nazywa się pieczywo ze świerszczy marki Fazer - to według Sibakova "świetne źródło białka, a także wartościowych kwasów tłuszczowych, wapnia, żelaza, oraz witaminy B12".

Jak przypomina AP, od 1 listopada fińskie prawo zezwala na sprzedaż owadów w formie produktów żywnościowych.

Żywność zawierająca owady dostępna jest też w innych państwach UE. Na przykład belgijska sieć Coop sprzedaje od września owadzie burgery i pulpeciki. Żywność z owadów można też znaleźć na sklepowych półkach w Belgii, Wielkiej Brytanii, Danii czy Holandii.

Zobacz także

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) promuje owady jako "zdrowe źródło żywności bogate w białko i substancje mineralne". Według FAO hodowla owadów jest tańsza niż bydła i bardziej przyjazna dla środowiska. Nie powoduje bowiem wzrostu stężenia w atmosferze gazów cieplarnianych, czy wydzielania się dużych ilości amoniaku, jak to ma miejsce przy hodowli trzody chlewnej.

RadioZET.pl/PAP/DG