Słuchaj
Mateusz Ptaszyński, Marcin Sońta
Michał Korościel
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Nie pij byle czego. Produkcja wysokiej klasy szampana trwa ok. sześć lat

30.12.2017 09:09
xxx wiadomosci

Produkcja wysokiej klasy szampana trwa ok. sześć lat, a nawet więcej –- powiedział wiceprezes Polskiego Instytutu Winorośli i Wina Marek Jarosz. Jak tłumaczył, musujące wino wprawia szybko w dobry nastrój dzięki zawartości dwutlenku węgla, który przyspiesza przedostawanie się alkoholu do krwi.

Nie pij byle czego. Produkcja wysokiej klasy szampana trwa ok. sześć lat fot. Pixabay

Enolog wskazał, że kiedyś szampan był wyznacznikiem prestiżu, był napojem bardzo drogim, był „winem królów".

- „Takie postrzeganie szampana sprawiło, że zaczęto go pić w uroczystych momentach, a żegnanie starego roku, witanie nowego, niewątpliwie do takich momentów należy - wyjaśnił wiceprezes Polskiego Instytutu Winorośli i Wina.

Szampan - zwrócił uwagę znawca - ma dodatkową właściwość - wprawia w dobry nastrój. Dzieje się tak za sprawą zawartości dwutlenku węgla, który przyspiesza dostanie się alkoholu do krwi alkoholu i szybko daje efekt radosnego upojenia.

Zagłosuj

Czy picie alkoholu w miejscach publicznych powinno być dozwolone?

- „Nowy Rok chcemy witać weseli, więc rozpoczynamy go toastem szampana" - wyjaśnił.

Marek Jarosz zauważył także, że w skali roku ok. 10 proc. win kupowanych przez Polaków to właśnie wina musujące, powszechnie nazywane w Polsce szampanami. Według niego sprzedaż szampana w Polsce rośnie, a i sama Polska zaczyna produkować metodą szampańską własne wina musujące.

Zwrócił uwagę, że większość rodaków kupuje wina musujące w okolicach sylwestra. „

- Niestety nie są to szampany najwyższej klasy, produkowane metodą szampańską, a wina sztucznie gazowane, nasycane dwutlenkiem węgla.  Nie jesteśmy zasobnym klientem, a też chcemy mieć uciechę z tego wina z bąbelkami - powiedział.

Ekspert zwrócił też uwagę, że w porównaniu do wina tradycyjnego szampan ma bardzo krótką historię i szybko stał się celebrytą wśród win.

Wino wytwarzali już starożytni ponad 6 tys. lat temu. Produkcja szampana rozpoczęła się zaś w XVII w. w Szampanii, północno-wschodnim regionie Francji. W XIX w. wina musujące, na wzór tych w Szampanii, zaczęto produkować w Niemczech. Sławę zyskała wówczas wielka fabryka Friedricha Augusta Gremplera w Zielonej Górze. Choć nazwę „szampan" zastrzeżono tylko dla wina musującego z Szampanii, produkowanego według ściśle określonych reguł, to dziś w Polsce potocznie każde wino musujące określa się szampanem. Technologia produkcji szampana - wskazał enolog - jest wyjątkowo skomplikowana: w winie bazowym w butelce za pomocą wtórnej fermentacji wytwarzany jest dwutlenek węgla.

- By otrzymać szampana jeszcze raz dodajemy drożdży i cukru. To dość długa i skomplikowana procedura - opisywał winoznawca. Produkcja wysokiej klasy szampana trwa ok. sześć lat.

RadioZET.pl/pap/maal

Oceń
Tagi