Oceń
Niemal każdy w swoim życiu choć raz gotował ryż. Wydaje się to niezbyt skomplikowaną czynnością. Jednak według opinii badaczy, może zdecydować o stanie naszego zdrowia.
Wypełnij PIT-a za darmo i pomóż Fundacji Radia ZET
Brytyjscy naukowcy udowodnili, że wielu z nas robi to w niewłaściwy sposób. Bowiem jeśli niepoprawnie przygotujemy ryż, w jego składzie pozostanie arsen, czyli zanieczyszczająca go trucizna. Pierwiastek ten wykorzystywany jest do produkcji toksyn i pestycydów używanych na polach uprawnych. Jego spożycie grozi ryzykiem zachorowania na serce i cukrzycę. Przyczynia się również do rozwoju nowotworów.
Jak zatem gotować ryż? Swoje sposoby w jednym z programów BBC zaprezentowała Andy Mecharg, profesor nauk biologicznych na Uniwersytecie Queens w Belfaście.
Pierwsza metoda polegała na gotowaniu produktu w wodzie w stosunku 1:2, by przynajmniej połowa wody mogła wyparować. W drugiej metodzie ryż ugotowano w pięciokrotnie większej ilości wody, po czym odsączono z niej ryż przed podaniem. Dzięki temu poziom arsenu zmniejszył się aż o połowę.
Najlepszą techniką okazało się ugotowanie ryżu dzień po jego dwunastogodzinnym namoczeniu. Zredukowało to ponad 80 procent szkodliwej substancji.
RadioZET.pl/tvpinfo/DG
Oceń artykuł