Bank Żywności publikuje zatrważające dane. Marnujemy tony jedzenia

Redakcja
13.06.2017 18:26
Bank Żywności publikuje zatrważające dane. Marnujemy tony jedzenia
fot. Pixabay

Szacujemy, że rocznie w Polsce marnuje się około 9 mln ton żywności, w całej Europie jest to 88 mln. Przyczyną tego zjawiska są przede wszystkim złe nawyki konsumentów.

Zagłosuj

Czy zdarzyło Ci się wyrzucić jedzenie?

Liczba głosów:

Na konferencji prasowej zorganizowanej przez Federację Polskich Banków Żywności i firmę Samsung mówiono, jak wiele żywności w Polsce się marnuje i jak można zmniejszyć skalę tego zjawiska.

- Badania europejskie mówią, że w całej Europie marnuje się 88 mln ton żywności. My szacujemy, że w Polsce jest to ok. 9 mln ton - wskazał Borowski.

Za dużo!

Jak powiedział, główną przyczyną marnowania żywności są złe nawyki konsumentów. - Kupujemy za dużo żywności, źle ją przechowujemy, przygotowujemy za duże porcje jedzenia, przegapiamy terminy przydatności - to są wszystko przyczyny marnowania - ocenił.

W dalszej kolejności - jak mówił - jedzenie marnuje się na etapie produkcji i dystrybucji produktów, a także w sieciach handlowych.

- Niewykorzystana żywność ze sklepów to jest żywność, którą też łatwo zagospodarować na cele społeczne i my jako Banki Żywności bardzo mocno rozwijamy współpracę ze sklepami i sieciami (...). Szacujemy, że w Polsce tylko z tego źródła bylibyśmy w stanie zagospodarować ok. 100 tys. ton produktów na cele konsumpcyjne - zaznaczył.

Myśl, co kupujesz

Najczęściej wyrzucanymi produktami są: wędliny, pieczywo, owoce, warzywa i jogurty.

Według Borowskiego jednym ze sposobów na ograniczenie marnowania żywności są przemyślane zakupy. - Przed pójściem na zakupy zastanówmy się, czego naprawdę potrzebujemy i co chcemy przygotować z żywności, którą kupimy. Chodzi o liczbę posiłków, osób, na ile dni - to nam stworzy listę zakupów - podkreślił.

RadioZET.pl/PAP/DG