Salmonella w kiełbasie i mięsie garmażeryjnym. GIS wydał ostrzeżenia

Magdalena Kulej
22.03.2019 19:33
Salmonella w kiełbasie i mięsie garmażeryjnym. GIS wydał ostrzeżenia
fot. shutterstock.com

Pałeczki salmonelli wykryto w kiełbasie i mięsie garmażeryjnym w trakcie badań zleconych przez producenta. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie i apeluje do klientów o niespożywanie produktów.

Chcesz wiedzieć wszystko pierwszy? Dołącz do grupy Newsy Radia ZET na Facebooku

Salmonellę wykryto w produktach Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kier. To kiełbasa surowa metka łososiowa MAP i Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej.

Szczegóły dotyczące produktów:

Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP

  • Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 27.03 oraz 03.04.2019 r.
produkt-2-282x300

ZOBACZ: Salmonella: objawy zatrucia. Gdzie występuje Salmonella?

Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej

  • Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.
produkt-1-300x277

Zakłady mięsne Kier wycofały już produkty ze sprzedaży. Firma na swojej stronie internetowej przeprosiła klientów i poinformowała, że klienci mają prawo zwrócić kiełbasę i mięso w miejscu zakupu bez konieczności okazywania paragonu.

Zobacz także

RadioZET.pl/GIS/MK