Salmonella w sezamie. GIS wydał ostrzeżenie

Redakcja
17.04.2019 17:58
Salmonella w sezamie
fot. shutterstock.com

W partii sezamu łuskanego firmy Radix-Bis wykryto pałeczki salmonelli – poinformował w środę Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Bakterię wykryto w trakcie badań urzędowych w dwóch z pięciu badanych próbek. Chodzi o produkt: Sezam łuskany 300 g, którego producentem jest Radix-Bis Sp. z o.o. ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka.

Ostrzeżenie dotyczy partii o minimalnej trwałości i numerze: 31.10.2020 1906036.

OSTRZEŻENIE_sezam-1140x520
fot. GIS

Sanepid podał, że firma rozpoczęła wycofywanie kwestionowanej partii z obrotu, poinformowała swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji i możliwości dokonywania zwrotów

Salmonella: objawy zatrucia. Gdzie występuje Salmonella?

Pałeczki salmonelli są jedną z najczęstszych przyczyn zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. 

Zobacz także

RadioZET.pl/PAP