Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów radzi, jak grillować. O tym trzeba wiedzieć

Redakcja
30.04.2018 17:07
Grill
fot. Archiwum RadioZET.pl

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów radzi, jak bezpiecznie grillować. Inspekcja Handlowa sprawdziła 282 partie grillów i podpałek. Kontrolerzy mieli zastrzeżenia do 18 proc. z nich - poinformował w poniedziałek urzędnicy. Wadliwe produkty zostały wycofane ze sprzedaży.

Inspektorzy UOKiK inspektorzy sprawdzili 203 partie grillów (jednorazowych, wielorazowego użytku, przenośnych, stacjonarnych, zamkniętych i otwartych) oraz 79 partii podpałek. Skontrolowali przy tym 72 przedsiębiorców z całej Polski, głównie prowadzących sklepy wielkopowierzchniowe.

Jak bezpiecznie grillować?

Urzędnicy zakwestionowali 51 partii produktów (18,09 proc.): 41 grillów i 10 podpałek. To znacznie więcej niż podczas poprzedniej kontroli w 2015 r., gdy IH wykryła nieprawidłowości w 13,6 proc. produktów – czytamy.

Chcesz wiedzieć wszystko pierwszy? Dołącz do grupy Newsy Radia ZET na Facebooku.

Sezon na grilla

Nie wszystkie produkty nadawały się do bezpiecznego korzystania z użyciem ognia. –Nieprawidłowości polegały np. na braku zaleceń dotyczących stosowania czy braku informacji o możliwych skutkach ubocznych danego środka. Inspektorzy znaleźli też w sklepach 6 partii produktów przeterminowanych, które w efekcie kontroli zostały wycofane ze sprzedaży – czytamy w raporcie.

Czym rozpalać grilla?

Najważniejszą kwestią jest jednak to, że aby bezpiecznie grillować, należy używać "wyłącznie podpałek spełniających wymagania normy PN-EN 1860-3" - nigdy spirytusu ani benzyny.

Na pewno nie należy postępować w ten sposób:

Zobacz także

RadioZET.pl/PAP/UOKiK/strz