Walka ze smogiem w Krakowie. Czy to koniec pizzy z pieca?

Redakcja
20.02.2019 14:03
Walka ze smogiem w Krakowie. Czy to koniec pizzy z pieca?
fot. PIOTR KAMIONKA/REPORTER/East news

Od września, w Krakowie, w ramach walki z wysokim poziomem smogu, zaczyna obowiązywać całkowity zakaz palenia węglem i drewnem. Ze strony mieszkańców pojawia się pytanie – czy będzie można po wakacjach palić w kominkach i smażyć kiełbaski na grillach?

Chcesz wiedzieć wszystko pierwszy? Dołącz do grupy Newsy Radia ZET na Facebooku

Miasto podejmuje zdecydowane kroki w walce z zanieczyszczeniem powietrza – Kraków ma poważny problem ze smogiem.

Kominki więc staną się wyłącznie dekoracją domową – mają być całkowicie wygaszone. Jeżeli zaś chodzi o grille, używać będzie można tylko tych małych, przenośnych. Smażenie na dużych, stacjonarnych grillach będzie wykluczone.

Zobacz także

Zmiany wchodzą od września w życie. To samo dotyczy również pieców opalanych węglem. Co w takim razie w przypadku pizzerii serwujących pizzę z właśnie takiego pieca?

„Smak takiej pizzy niestety pozostanie jedynie w pamięci”

– Takie punkty gastronomiczne jak choćby pizzerie, gdzie te produkty są opalane drewnem, no niestety muszą zmienić tego typu instalacje, ewentualnie na gazowe – mówił w rozmowie z Radiem ZET Paweł Ścigalski, odpowiadający za jakość powietrza w Krakowie.

Zobacz także

– Smak takiej pizzy niestety pozostanie jedynie w pamięci – dodawał.

Zobacz także

– Będziemy musieli zupełnie inny piec wtedy zakupić i już nie będzie to ta sama pizza – komentowała również inna osoba z krakowskiej branży gastronomicznej. Pizza ma też podrożeć.

RadioZET/JZ