Kobieta zjadła obiad w ekskluzywnej restauracji. Zmarła na drugi dzień

Redakcja
21.02.2019 22:54
Kobieta zjadła obiad w ekskluzywnej restauracji. Zmarła na drugi dzień
fot. Shutterstock

Tragiczna śmierć 46-latki w Hiszpanii. Kobieta zmarła po zjedzeniu grzybów w wyróżnionej gwiazdką Michelin restauracji.

Chcesz wiedzieć wszystko pierwszy? Dołącz do grupy Newsy Radia ZET na Facebooku

María Jesús Fernández Calvo odwiedziła w sobotnie popołudnie restaurację RiFF w Hiszpanii. 46-latka zamówiła danie z ryżu i grzybów morchella (w stanie surowym toksyczne dla człowieka). Kobieta zmarła w niedzielę rano. Wcześniej skarżyła się na biegunkę i wymioty.

Kobieta świętowała w hiszpańskiej restauracji urodziny męża. Małżeństwu towarzyszył ich 10-letni syn. Jak donosi hiszpański dziennik „El Pais”, 23 inne osoby, w tym mąż i syn Fernandez Calvo, doznały zatrucia pokarmowego. Ich stan zdrowia ulega poprawie. 

Próbki składników z serwowanego dania zostały przesłane do Narodowego Instytutu Toksykologii. Szef kuchni Bernd Knoller postanowił zamknąć restaurację do czasu zakończenia dochodzenia.

Zobacz także

„Niezależnie od przyczyny, która mogła spowodować tę sytuację, chcę wyrazić mój głęboki żal za to, co się stało, mając nadzieję, że wkrótce wszystkie te fakty zostaną wyjaśnione” – napisał w oświadczeniu. 

RadioZET.pl/DG