Zamknij

Naukowcy alarmują! Na świecie zabraknie czekolady

Redakcja
07.01.2018 14:16
Naukowcy alarmują! Na świecie zabraknie czekolady
fot. Pixabay

Naukowcy z Kalifornii biją na alarm! Za kilkadziesiąt lat ze sklepowych półek zniknie przysmak dzieci i dorosłych - czekolada. Winny? Ocieplenie klimatu, które ma negatywny wpływ na uprawę roślin kakaowca. 

Jak donosi businessinsider.com, eksperci z Uniwersytetu Kalifornijskiego twierdzą, że jedyną drogą ratunku dla czekolady jest współpraca z firmą Mars. Słynna amerykańska korporacja produkująca słodycze opracowała metodę, dzięki której przyszłe uprawy kakao mogą przetrwać zmiany klimatyczne.

Zobacz także

Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana to główni producenci czekolady na świecie. Rośliny kakaowca rosną tam w wąskim pasie równikowym, gdzie temperatura i wilgotność utrzymują się na stałym poziomie przez cały rok. W 2050 roku obszary te nie będą odpowiednie do upraw kakao. Wszystko przez ocieplający się klimat.

Hodowle roślin kakaowca muszą zostać przeniesione na tereny górskie, nieprzeznaczone do uprawy lub zarezerwowane dla dzikich zwierząt – informuje National Oceanic and Atmospheric Administration. To z kolei wyzwanie dla wynalazców! Technologia CRISPR -  modyfikująca DNA kakaowca, ma uratować rośliny przed zwiędnięciem w wyższych temperaturach lub zgniciem w razie intensywnych opadów.

RadioZET.pl/DG