2-letni Nolan zatruł się burgerem z Lidla. Zmarł po 8 latach

16.09.2019 22:15
Nolan Moittie
fot. BFMTV

Nolan Moittie nie żyje. 10-latek, który w 2011 roku został sparaliżowany po zjedzeniu burgera z Lidla zmarł na oddziale intensywnej terapii.

Chcesz wiedzieć wszystko pierwszy? Dołącz do grupy Newsy Radia ZET na Facebooku

Nolan Moittie zachorował wraz z 14 innymi dziećmi po zjedzeniu hamburgerów wołowych zakażonych bakteriami E. coli. Chłopiec został sparaliżowany i upośledzony. Nie mógł nawet jeść ani mówić. Pozostałe dzieci zabrane do szpitali w Lille i Douai miały objawy infekcji jelit i nerek.

Mrożone mięso pochodziło z firmy SEB z siedzibą w Saint-Dizier w północnej Francji. Burgery zostały sprzedane przez Lidl. W 2017 roku, były szef SEB Guy Lamorlette, został skazany na dwa lata więzienia za nieprzeprowadzanie kontroli mięsa.

Po ośmiu latach cierpienia Nolan zmarł w sobotę w szpitalu. 10-latek został przyjęty na oddział intensywnej terapii. Lekarzom nie udało się uratować jego życia. 

CZYTAJ TAKŻE: 18-latek zmarł po zjedzeniu burgera. Restauracja zapewniała, że posiłek nie zawiera składników uczulających

RadioZET.pl/BBC/Polsat News