Słuchaj
Mateusz Ptaszyński, Marcin Sońta
Michał Korościel
Damian Michałowski, Ewelina Pacyna
Redakcja Radia ZET
Sprawdź co graliśmy

Teraz gramy

Parlament Europejski zajmuje się składem kebabów. Przyszłość wielu lokali pod znakiem zapytania

01.12.2017 09:06
xxx wiadomosci

Parlament Europejski może zablokować propozycję Komisji Europejskiej, by umożliwić wykorzystywanie fosforanów w mięsie na kebab. Powód to obawy dotyczące zdrowia. We wtorek w tej sprawie opinię przegłosowała komisja zdrowia.

Parlament Europejski zajmuje się składem kebabów. Przyszłość wielu lokali pod znakiem zapytania fot. Mateusz Skwarczek/Agencja Gazeta

Europosłowie tej komisji sprzeciwili się wnioskowi KE, by umożliwić stosowanie w mięsie na kebab m.in. kwasu fosforowego i polifosforanów (składników oznaczonych jako E 338-452). Ich obawy wzbudził potencjalny negatywny wpływ tych dodatków na zdrowie.

Zamrożone mięso, z którego przygotowuje się kebaby zawiera właśnie fosforan. Jeżeli przepisy o zakazie używania tej substancji wejdą w życie wówczas wielu właścicieli będzie musiał zamknąć swoje lokale.

Jeżeli Parlament jako całość poprze sprzeciw komisji bezwzględną większością głosów (376), wniosek Komisji zostanie zablokowany. Unijne przepisy co do zasady nie zezwalają na stosowanie dodatków fosforanowych w przetworach mięsnych. Mimo wszystko - przez dopuszczanie ich na zasadzie wyjątków - są one coraz częściej stosowane w celu poprawy smaku i zatrzymywania wody.

Europosłowie zwrócili uwagę, że badania z 2012 r. wykazały potencjalny związek między dodatkami fosforanowymi w żywności a zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Ocena Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdza jednak, że nie można przypisać tego ryzyka spożyciu fosforu w formie dodatków fosforanowych do żywności. W innym badaniu naukowym z 2013 r. wskazano na powiązanie między dietami zawierającymi wysoką ilość fosforanów a zwiększoną śmiertelnością ludności w Stanach Zjednoczonych.

Decyzja komisji zdrowia została podjęcia 32 głosami "za", przy 22 przeciw. Parlament jako całość ma głosować nad tą propozycją na sesji plenarnej w powie grudnia w Strasburgu. Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zapowiedziała, że dokona ponownej oceny bezpieczeństwa fosforanowych dodatków do żywności do końca 2018 r.

RadioZET.pl/PAP/KM

Oceń