Instagram przywrócił dawną funkcję. Uważaj, możesz stracić znajomych
Korzystając z Instagrama w najbliższym czasie, warto zachować czujność. Nieopatrzne kliknięcie może mieć poważne konsekwencje… Od kilku dni nasi znajomi mogą zobaczyć, które Reels’y polubiliśmy lub skomentowaliśmy.
- Instagram przywrócił funkcję, dzięki której można zobaczyć, które filmy zostały polubione przez znajomych.
- Od teraz nasza aktywność w aplikacji jest publicznie dostępna dla tych, którzy nas obserwują.
Dawna funkcja na Instagramie: znajomi zobaczą twoje zainteresowania
Instagram to aplikacja, która cieszy się ogromnym zainteresowaniem internautów. Aktywne konto na Instagramie ma dziś 15,4 mln osób na całym świecie. Aplikacja umożliwia obserwowanie znajomych, ale też jest źródłem wielu inspiracji i pomaga stworzyć nowe znajomości. By wzmocnić instagramowe więzi, przywrócono funkcję, dzięki której będziemy mogli zobaczyć komentarze i polubienia naszych znajomych. Ma to na celu ułatwienie kontaktu z bliskimi, dzięki wspólnym zainteresowaniom. Chociaż sam pomysł brzmi dobrze, w praktyce oznacza to, że każdy nasz obserwator będzie znał szczegóły naszej aktywności na Instagramie.
Chociaż Instagram chce w ten sposób zachęcić użytkowników do wspólnych interakcji, tak naprawdę większość z nas woli zachować anonimowość w internecie. Jak twierdzą eksperci, tego typu zmiana może wręcz negatywnie wpłynąć na relacje międzyludzkie, np. wtedy, gdy polubimy film, który będzie w jakiś sposób obrażał naszego przyjaciela. Taka opcja była już kiedyś dostępna na Instagramie, jednak została wycofana w 2019 roku, bo nie spodobała się użytkownikom.
Źródło: Radio ZET/about.fb.com
Byłeś świadkiem czegoś niespodziewanego? Masz temat, którym powinniśmy się zająć?
Zgłoś sprawę przez Czerwony telefon Radia ZET