Chcesz wiedzieć wszystko pierwszy? Dołącz do grupy Newsy Radia ZET na Facebooku
Szerszeń azjatycki to gatunek owada z rodziny osowatych, największy szerszeń świata. Występują we wschodniej Rosji (region Primorski Krai), Azji Południowej i Południowo-Wschodniej. Długość ciała szerszenia wynosi od 2,5 do 4,5 cm, a rozpiętość skrzydeł sięga 7,6 cm.
Szerszeń azjatycki pojawił się w Europie Południowo-Zachodniej w 2004 roku - informuje portal teraz-srodowisko.pl. Kolonie owada obserwowano jedynie na terenie Francji. Okazuje się, że zasięg gatunku szerszenia azjatyckiego powiększa się średnio o 100 km rocznie. Z najnowszych danych wynika, że jego kolonie dotarły do niemieckiej Hestji.
Szerszeń azjatycki - czym jest, gdzie występuje, wygląd
Gatunek ten jest bardziej agresywny niż inne osy. Użądlenia szerszenia azjatyckiego zabijają co roku w samej Japonii około 40 osób, przeważnie w wyniku reakcji alergicznej na jad owada (najbardziej aktywną substancją jest mastoparan).
Użądlenie człowieka z alergią jest zabójcze, jednak nawet zdrowy człowiek może zginąć z powodu działania neurotoksyny zwanej mandarotoksyną (MDTX), jeżeli ilość wstrzykniętego jadu jest wystarczająca.
Wulkan Lacher See budzi się do życia. Ostatni raz wybuchł 13 tys. lat temuSzerszenie azjatyckie znane są z niszczenia pszczelich rojów, czym negatywnie wpływają na przemysł pszczelarski. Kilkadziesiąt szerszeni potrafi wybić całkowicie kilkudziesięciotysięczny rój. Celem ataków szerszeni na ule jest pozyskanie pszczelich larw oraz miodu.
RadioZET.pl/teraz-srodowisko.pl/DG
Byłeś świadkiem czegoś niespodziewanego? Masz temat, którym powinniśmy się zająć?
Zgłoś sprawę przez Czerwony telefon Radia ZET