`

Najmniejszy jelonek świata podbija internet. Warszawskie ZOO wydało ważny apel

2 min. czytania
06.07.2026 11:47
Obserwuj nas na Google

W warszawskim ogrodzie zoologicznym urodziła się samiczka jednego z najmniejszych jeleni świata – pudu południowego. Ogród szuka dla niej imienia. Wybiorą je internauci. W tym roku wszystkie zwierzęta urodzone w warszawskim zoo otrzymują imiona na literę „S”.

Młode, brązowe sarnie cielę z białymi plamkami, siedzące na ziemi w drewnianym otoczeniu.
fot. facebook.com/WarszawskieZOO

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie imię dla małej pudu można zgłosić w warszawskim zoo.
  • Co wyróżnia pudu południowego wśród jeleniowatych.
  • Dlaczego populacja pudu południowego jest zagrożona.

Zoo szuka imienia zaczynającego się na literę „S”. Propozycje można zgłaszać do niedzieli

„Samiczka urodziła się kilka tygodni temu, a jej rodzicami są Juana i Pitchu. Mała waży ok. 1 kilograma, a docelowo osiągnie wzrost do ok. 40 cm i zachwyca wszystkich swoim urokiem” – poinformowali opiekunowie. W mediach społecznościowych ruszył plebiscyt na imię dla małej pudu. Do niedzieli można zgłaszać propozycje. W tym roku wszystkie zwierzęta urodzone w warszawskim zoo otrzymują imiona na literę „S” i na propozycje zaczynające się na tę właśnie literę czeka zoo.

Rok temu urodziła się w stolicy samiczka pudu – Rosa, a rok wcześniej kolejna – Pralinka. Pudu południowy to mały ssak z rodziny jeleniowatych występujący w Ameryce Południowej. Jest niewiele większy od swojego kuzyna, pudu północnego, co czyni go drugim najmniejszym jeleniowatym świata. Populacja pudu południowego stale się zmniejsza w wyniku utraty siedlisk. Obecnie gatunek ten znajduje się w kategorii bliski zagrożenia.

Ochrona pudu południowego: Co warto wiedzieć

Dorosłe samce ważą poniżej 15 kg i mają w kłębie zaledwie 30-40 cm, samice są o ok. kilogram lżejsze. Zwierzęta te mają stosunkowo długą sierść składającą się z charakterystycznych, pustych w środku włosów. Umaszczenie jest zmienne sezonowo – od rudawo-cynamonowego w porze ciepłej po ciemnobrązowe zimą. U młodych, jak u wielu innych jeleniowatych, występują jasne plamki na bokach ciała. Samce mają krótkie (ok. 7 cm), ostre, nierozdwojone poroże, które zrzucają w lipcu.

Dokładny zasięg pudu południowego jest dość trudny do określenia, bo ssak ten jest bardzo płochliwy i rzadko widziany. Pudu południowy jest roślinożercą. Wyszukuje w lasach wysoko odżywcze części roślin – zjada liście, pąki i owoce z gałęzi krzewów.

Redakcja poleca

Źródło: RADIO ZET/PAP

Byłeś świadkiem czegoś niespodziewanego? Masz temat, którym powinniśmy się zająć?

Zgłoś sprawę przez Czerwony telefon Radia ZET