To drugi najmniejszy jeleń świata. Urodził się w Warszawie. "Uroczy maluszek"
W warszawskim ZOO na świat przyszła samiczka pudu południowego. To drugi najmniejszy jeleń świata, którego wysokość w kłębie sięga zaledwie około 40 cm. Imię dla zwierzęcia wybiorą teraz internauci.
Wyjątkowe narodziny w warszawskim zoo
Samiczka pudu na świat przyszła 16 lipca, jednak dopiero teraz warszawskie zoo podzieliło się informacją o jej narodzinach. "Absolutnie zdobyła nasze serca" - czytamy we wpisie warszawskiego zoo w mediach społecznościowych. Pudu południowy osiąga wzrost około 40 cm w kłębie, co czyni go drugim najmniejszym jeleniem świata.
"Nasz uroczy maluszek to córeczka Evy i Pitchu. Rośnie zdrowo i już możecie próbować wypatrywać ją na wybiegu. A to nie lada wyzwanie, ponieważ pudu to dość nieśmiały gatunek, który niespecjalnie kwapi się do dłuższych spacerów przed ludźmi, ale warto próbować" - wyjaśnia warszawskie zoo.
Teraz trzeba będzie jeszcze wybrać imię dla małej pudu. Tym zajmą się internauci. Zoo ogłosiło plebiscyt. Pod postem na Facebooku internauci mogą zostawiać w komentarzach swoje propozycje imion. Zgłaszać je można do niedzieli 29 września. Jest jeden warunek - imię musi zaczynać się na literę "P". "W tym roku wszystkie zwierzęta urodzone w Warszawskim ZOO otrzymują imiona na literę »P« i o propozycje zaczynające się na tę właśnie literkę was prosimy. W następnej fazie plebiscytu, już w poniedziałek 30 września, opiekunowie wybiorą 4 imiona, które przejdą do głosowania półfinałowego zaplanowanego na przyszły tydzień" - czytamy we wpisie warszawskiego zoo. Internauci zaangażowali się w wybór imienia dla małej samiczki pudu. Pod postem pojawiło się już około 200 komentarzy.
Pudu południowy to drugi najmniejszy jeleń świata
Pudu południowy to mały ssak z rodziny jeleniowatych występujący w Ameryce Południowej. Jest niewiele większy od swojego kuzyna, pudu północnego, co czyni go drugim najmniejszym jeleniowatym świata. Populacja pudu południowego stale się zmniejsza w wyniku utraty siedlisk. Obecnie gatunek ten znajduje się w kategorii bliski zagrożeniu.
Dorosłe samce ważą poniżej 15 kg i mają w kłębie zaledwie 30-40 cm, samice są o około kilogram lżejsze. Zwierzęta te mają stosunkowo długą sierść składającą się z charakterystycznych, pustych w środku włosów. Umaszczenie jest zmienne sezonowo - od rudawocynamonowego w porze ciepłej, po ciemnobrązowy zimą. U młodych, jak u wielu innych jeleniowatych, występują jasne plamki na bokach ciała. Samce mają krótkie (ok. 7 cm), ostre, nierozdwojone poroże, które zrzucają w lipcu.
Dokładny zasięg pudu południowego jest dość trudny do określenia, bo ssak ten jest bardzo płochliwy i rzadko widziany. Pudu południowy jest roślinożercą. Wyszukuje w lasach wysoko odżywcze części roślin - zjada liście, pąki i owoce z gałęzi krzewów.
Źródło: Radio ZET / Warszawskie zoo / PAP
Byłeś świadkiem czegoś niespodziewanego? Masz temat, którym powinniśmy się zająć?
Zgłoś sprawę przez Czerwony telefon Radia ZET