Biedronka wycofuje jajka. Mogą być skażone salmonellą

Jaja oznakowane numerami 3PL30221321 i 3PL30221304 mają zostać wycofane z obrotu – zdecydował Główny Lekarz Weterynarii i Główny Inspektor Sanitarny. W dwóch stadach kur niosek wykryto obecność bakterii Salmonella enteritidis.

Jaja zostały dostarczone do firmy Jeronimo Martins Polska S.A. i wprowadzone do obrotu w części sklepów Biedronka, zaopatrywanych z pięciu spośród piętnastu centrów dystrybucyjnych. Sieć poinformowała, że jajka trafiły do sklepów głównie na południu Polski.

Jaja oznaczone jako: „Ale jaja kl. M” oraz „Ale jaja kl. L” o poniższych nr partii/terminie ważności: 31.10.2016, 01.11.2016, 02.11.2016, 03.11.2016, 06.11.2016, 07.11.2016, 08.11.2016,09.11.2016, 10.11.2016, 11.11.2016 i posiadające kody na skorupkach: 3PL30221321 lub 3PL30221304 objęto procedurą wycofania. Biedronka wieczorem poinformowała, że jajka z „podejrzanych serii” nie są już dostępne w sklepach. Klienci mogli jednak je kupić, więc warto upewnić się, czy nie kupiliśmy skażonych jajek i sprawdzić numery na skorupkach.

Spożycie jaj wskazanych w komunikacie stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia - ostrzega GIS i przypomina, że w przypadku, gdy po spożyciu jaj wystąpiły niepokojące objawy zdrowotne należy bezzwłocznie udać się do lekarza.

Salmonelozy to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3–7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Salmonellozy mogą być skutecznie leczone.

Radio ZET/PAP/MW

Więcej: