Chcesz wiedzieć wszystko pierwszy? Dołącz do grupy Newsy Radia ZET na Facebooku
Szerszeń azjatycki to największy szerszeń świata. Występują we wschodniej Rosji, Azji Południowej i Południowo-Wschodniej. Długość ciała szerszenia wynosi od 2,5 do 4,5 cm, a rozpiętość skrzydeł sięga 7,6 cm.
Szerszeń azjatycki jest wyjątkowo niebezpiecznym gatunkiem owada z rodziny osowatych. Jego użądlenia zabijają co roku w samej Japonii około 40 osób. Użądlenie człowieka z alergią jest zabójcze, jednak nawet zdrowy człowiek może zginąć z powodu działania neurotoksyny zwanej mandarotoksyną, jeżeli ilość wstrzykniętego jadu jest wystarczająca.
Szerszeń azjatycki w Europie
Szerszeń azjatycki pojawił się w Europie Południowo-Zachodniej w 2004 roku. Kolonie owada obserwowano jedynie na terenie Francji. Okazuje się, że zasięg gatunku szerszenia azjatyckiego powiększa się średnio o 100 km rocznie. Z najnowszych danych wynika, że jego kolonie dotarły do niemieckiej Hestji.
Szerszeń azjatycki blisko Polski. Jego jad może zabić człowiekaInwazyjna szerszenia azjatyckiego stanowi zagrożenie dla dzikiej fauny i flory Wielkiej Brytanii, ponieważ jeden owad może jeść do 50 pszczół miodnych w ciągu jednego dnia - podaje serwis metro.co.uk.
Alistair Christie, który zajmuje się monitorowaniem populacji szerszenia na Wyspach przyznał, że od początku roku zgłoszono 203 przypadki zaobserwowania szerszeni azjatyckich, z czego 80 zgłoszeń okazało się prawdziwe. 13 gniazd zawierających królową szerszenia zostało zniszczonych.
RadioZET.pl/Metro
Byłeś świadkiem czegoś niespodziewanego? Masz temat, którym powinniśmy się zająć?
Zgłoś sprawę przez Czerwony telefon Radia ZET