Czy w Wigilię można jeść mięso? O tym wierni muszą pamiętać
Wierni, którzy zastanawiają się, czy w Wigilię można jeść mięso, muszą uwzględnić pewną ważną rzecz. Zgodnie z wytycznymi Kościoła rzymskokatolickiego wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych (z wyłączeniem ryb) wraz z postem ścisłym obowiązuje tylko dwa razy w roku – w Środę Popielcową oraz Wielki Piątek. Wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych obowiązuje wówczas katolików powyżej 14. roku życia, a post ścisły - od 18. do 60. roku życia. Z postu ścisłego zwolnione są osoby pozbawione wyboru posiłków oraz chore.
W Wigilię - zgodnie z przywołanymi powyżej przepisami prawa kanonicznego - wierni nie są objęci nakazem zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych. Jednocześnie według bożonarodzeniowej tradycji Wigilia w Polsce jest postna. Mimo zniesienia zakazu spożywania mięsa Kościół wciąż zachęca w związku z tym do zachowania wstrzemięźliwości.
Tradycyjne potrawy wigilijne. To z chęcią konsumują Polacy
W Wigilię w Polsce nie można narzekać na brak apetycznych potraw. Na bożonarodzeniowym stole pojawiają się wówczas zarówno tradycyjne propozycje, jak i urozmaicone przysmaki. Polacy raczą się wtedy m.in. barszczem czerwonym z uszkami, zupą grzybową, karpiem, pierogami z kapustą i grzybami, śledziami, kluskami z makiem czy kapustą z grochem. Na deser podaje się natomiast pierniki, makowca czy nieśmiertelny sernik.
W różnych częściach kraju można zaznać też wyjątkowych, charakterystycznych tylko konkretnych regionów specjałów. Należą do nich np. zupa ze słodkich migdałów, kisiel owsiany, kaszubska zupa brzadowa i podhalańskie bryndzylki.
Źródło: Radio ZET/Kodeks prawa kanonicznego
Byłeś świadkiem czegoś niespodziewanego? Masz temat, którym powinniśmy się zająć?
Zgłoś sprawę przez Czerwony telefon Radia ZET