Zamknij

Obniżka VAT nic nie da. Ceny żywności rosną nawet o 20 procent w tydzień

27.01.2022 13:35
kobieta przed regałem z promocjami w sklepie
fot. Bartlomiej Magierowski/East News

1 lutego 2022 żywność w sklepach ma stanieć dzięki obniżce stawki VAT z 5 procent na 0 procent. Ma tego przypilnować UOKiK straszący nakładaniem kar w wysokości 10 procent obrotu. Tymczasem ruch rządu może co najwyżej zrekompensować część podwyżek notowanych w skali tygodnia.

Tarcza antyinflacyjna ma przyhamować tempo spadku wartości pieniądza. GUS wyliczył, że w grudniu 2021 inflacja rok do roku wyniosła 8,6 procent. W przypadku żywności jest jeszcze gorzej – oleje podrożały aż o 80 procent.

W 2022 roku wzrost cen nie wyhamował – jak podała „Rzeczpospolita”, dane Ministerstwa Rolnictwa pokazują, że ceny hurtowe potrafią zwiększyć się w ciągu tygodnia o 10 procent. A skoro sklepy zapłacą więcej za towar, to będą go drożej sprzedawać. Sieci handlowe zgodnie zadeklarowały, że 1 lutego obniżą ceny o stawkę VAT. Nie można jednak wykluczyć, że mimo tego będzie drożej, niż nawet przed tygodniem.

Żywność drożeje z tygodnia na tydzień. Obniżki VAT nie da się zauważyć

Tak dynamicznych zmian na rynku hurtowym nie było od dekad. Z danych Ministerstwa Rolnictwa wynika, że w pierwszym tygodniu stycznia 2022 ceny wzrosły nawet o ponad 20 procent. Tak było z ceną mąki tortowej 450, która między 2 a 9 stycznia podrożała o 22 procent, oraz mąką wrocławską 500, za którą po zaledwie 7 dniach trzeba było płacić o 23 procent więcej. W następnym tygodniu doszło co prawda do korekty i ceny lekko spadły, utrzymały się jednak na o wiele wyższym poziomie niż osiągane w 2021.

Drożyznę mocno odczuły piekarnie i cukiernie, szczególnie te mniejsze. Piekarze ostrzegli, że po doliczeniu podwyżek cen surowców, prądu elektrycznego i gazu ziemnego chleb będzie kosztował 40 zł za kilogram. Cukiernicy zaś zaczęli już przygotowywać klientów do tego, że za pączki w tłusty czwartek trzeba będzie słono zapłacić.

Z tygodnia na tydzień podrożały także inne produkty żywnościowe. Cena filetów z piersi kurczaka wzrosła o 3,9 procent, udźce z indyka wyceniono 5,5 procent wyżej. Więcej trzeba zapłacić także za sery żółte: gouda w pierwszym tygodniu 2022 podrożała o 1,3 procent, w drugim zaś o kolejne 1,4 procent.

Takich trendów nie da się pokonać tymczasowym obniżeniem stawki VAT na żywność z 5 procent do 0 procent. Wynikające z tego zmniejszenie cen dla klientów końcowych w wielu przypadkach nie pokryje nawet podwyżek, do jakich doszło w czasie poprzedniego tygodnia.

To problem zwłaszcza dla małych sklepów, osiągających stosunkowo niewielkie obroty. Duże sieci handlowe w obniżce VAT widzą okazję do działań marketingowych – na rynku już zaczęła się licytacja, kto obniży ceny większej liczby produktów.

RadioZET.pl/Rzeczpospolita

CMjBQLDAsUGw=