Mięsożerna bakteria zbliża się do polskiego wybrzeża. Co dzieje się z Bałtykiem?

15.11.2019 14:37
Mięsożerna bakteria w Bałtyku. Przecinkowiec jest blisko polskiego wybrzeża
fot. Dariusz ZAROD/East News

Morze Bałtyckie jest za ciepłe i nie potrafimy tego zatrzymać. Temperatura Bałtyku rośnie w niepokojącym tempie, co przyczynia się do rozwoju groźnych bakterii, w tym mięsożernego przecinkowca. Zakażenie tą bakterią może doprowadzić nawet do śmierci. Takie przypadki odnotowano tego lata u naszych zachodnich sąsiadów.

Zmiana klimatu jest widoczna gołym okiem. Wraz z postępującym globalnym ociepleniem coraz więcej jest powodzi (aktualnie z problemem zmaga się m.in. zalana Wenecja), pożarów lasów czy ekstremalnych zjawisk pogodowych jak tornada występujące obecnie w szerokościach geograficznych, w których pojawiać się nie powinny.

Problem dotyczy również Polski. „Bałtyk jest ciepły jak zupa” – pisała kilka miesięcy temu Fundacja MARE. „W ciągu ostatniej dekady temperatura Bałtyku wzrastała trzykrotnie szybciej w porównaniu do średniego tempa wzrostu innych mórz i oceanów, a w czasie ubiegłorocznej fali letnich upałów odnotowano temperatury Bałtyku o niespotykanej do tej pory wysokości 27 stopni Celsjusza” - czytamy w komunikacie fundacji.

Zobacz także

Przecinkowiec w Bałtyku

Niestety wraz z ocieplaniem się Bałtyku coraz większa część polskiego wybrzeża jest narażona na obecność groźnej bakterii. Chodzi o przecinkowca Vibrio vulnificus. To mięsożerna bakteria, która do tej pory występowała raczej w wodach tropikalnych.

Tymczasem tylko tego lata w Niemczech stwierdzono kilka zakażeń. Dwa z nich – ze skutkiem śmiertelnym.

Jak pisze w piątek „Wyborcza”, powołując się na opublikowany właśnie raport konsorcjum "The Lancet Countdown", do którego należy około 100 ekspertów z całego świata, bakteria Vibrio Vulnificus zwiększyła w ostatnim czasie swój zasięg występowania aż dwukrotnie – z 5,1 proc. w latach osiemdziesiątych do prawie 12 proc. obecnie. A dalsze ocieplanie Bałtyku jeszcze bardziej zwiększy ryzyko infekcji.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ: Przecinkowce w Bałtyku. Jakie są objawy zakażenia? 

RadioZET.pl/Fundacja Mare/Gazeta Wyborcza/The Lancet Countdown